Copyright © All rights reserved. Made By EJM Desings.  Terms of use  |  Privacy policy

Home
 Welkom op de site van                
 “De Puttense Boerendansers”

Om een betere weergave van deze site te kunnen hebben op u Smartphone raden wij u aan om de Puffin web browser app te installeren, kies u hieronder u Smartphone systeem.


De Puttense Boerendansers is een Folkloredansgroep uit  het dorp Putten gelegen op de Noord-West Veluwe. De dansers zijn gekleed in de dagelijkse boerendracht –het zogenaamde opknappersgoed- van rond 1900.


De dames van de groep dragen het opknappersgoed, dat in de zomer werd gedragen. Dit hadden de vrouwen aan als het werk klaar was en ze zich op een doordeweekse dag op straat vertoonden. Bijvoorbeeld om naar de markt of bij de buren op bezoek te gaan. Hun hoofden zijn bedekt door de Puttense drie-strookjesmuts, en worden afgewisseld met de Veluwse waaiermuts . Een werkjak met porseleinen knopen, een blauw geruit schort, een zwarte bovenrok met de nodige onderrokken en de witte onderbroek met kant maken het kostuum compleet.


De mannen dragen ook het opknappersgoed. Op hun hoofd dragen ze de ‘Puttense slingerpet’, ze gaan verder gekleed in een vest, een gestreepte boezeroen, een zwarte klepbroek en een rode halsdoek.Gestoken in blank geschuurde klompen voeren zij boerendansen uit. De dansen zijn nauw verbonden met de cultuur en de gebruiken van de streek. Zo zag men de dansen op bruiloften, kermissen, jaarmarkten en andere festiviteiten. De oudhollandse dansen zijn vaak polka’s of walsen. Deze werden in heel Nederland gedanst. Hier en daar treffen we bij deze  dansen een streekgebonden tintje. Al zingend en dansend wordt de folkloregroep door minimaal twee trekharmonica’s begeleid.
Over Ons

Optredens 2020

Optredens 2020


21 februari

Ermelo

Bartimeus


4 maart

Voorthuizen

Inloophuis


20 april

Nijkerk

Boerenmaandag


22 mei

Nunspeet

Eibertjesmarkt


27 juni

Bunnik

verzorgingshuis


15 augustus

Ermelo

Duo marathon


14 oktober

Lunteren

Vakantiecentrum Bosgoed


25 november

Lunteren

Vakantiecentrum Bosgoed